Steden

Blokzijl

Blokzijl begon als nederzetting en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden vijandige Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden. In de Gouden eeuw kwam er een levendige handel met Amsterdam op gang en Blokzijl werd handelsstad en overslaghaven. De rijkdom uit die tijd ziet u terug in de monumentale panden aan de bochtige straatjes, met de hals-, klok- en trapgevels. Nu zijn het woonhuizen, winkeltjes en galeries. 

Muziek en spijs 
Muziek en gastronomie vertegenwoordigen het goede leven van nu in Blokzijl. Een bekend restaurant is Kaatje bij de Sluis, genoemd naar de legendarische Kaatje (1672-1732), een talentvolle waardin en kokkin. Het vaarseizoen van dit stadje tussen Weerribben en Wieden opent en sluit met muziek. Van klassieke concerten tot het optreden van het Groot Blokzijls piratenkoor op een ponton in de Havenkolk. 

Sint Jansklooster

De gerestaureerde kloostermuur van het waterdorp Sint Jansklooster herinnert aan de nederzetting Sint Janscamp die rond 1400 ontstond. De tevens opgeknapte stellingmolen, de Monnikenmolen, hoorde bij het klooster. Ten zuiden van het dorp bij het gehucht Heetveld ziet u het glooiende landschap van de keileemrug uit de voorlaatste ijstijd. Iets ten noorden aan De Leeuwte staat het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, bij de Beulaker Wijde. Dit is het startpunt van diverse vaarexcursies over het schitterende water van De Wieden. In de zomer bloeien hier gele plomp, waterlelie en gele lis. Wellicht hoort u een van de rietzangvogels zoals kleine karekiet of snor. Er zijn natuurdagen en gezinsactiviteiten. In de Veenschuur vertellen foto’s en teksten het verhaal van de vervening en het ontstaan van De Wieden.

Steenwijk

Steenwijk is het centrum van Noordwest-Overijssel. In de middeleeuwen en renaissance was de stad het hart van vaarroutes. In de 19e eeuw reden diligence en omnibus er over de eerste wegen. Nu, in de 21e eeuw, komt u er gemakkelijk met de trein of via de snelweg. De geschiedenis als vestingstad ziet u terug in het herstelde deel van de stadswallen en de stadsgrachten. Steenwijk kun je een dorpse stad noemen, gemoedelijk en levendig, midden in een schitterende, veelzijdige streek. Daarover kijkt u uit wanneer u de 86 m. hoge Steenwijker toren van de St. Clemenskerk (1467) beklimt. 

Villa Rams Woerthe
Aan de rand van de historische binnenstad staat villa Rams Woerthe. Een statig pand in Jugendstil, uit 1899. Vooral hal en trappenhuis zijn indrukwekkend, met wandschilderingen en gebrandschilderde glas-in-loodramen. In de villa is een collectie werken van beeldend kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) tentoongesteld.

Vollenhove

In de voetsporen van de adel
Nu als watersportplaats de verbinding tussen de noord- en zuidwestelijke wateren van Overijssel, ooit een Zuiderzeestad die leefde van handel en visserij. In Vollenhove is een jachthaven en een beroemde scheepswerf voor jachten. Een toeristische trekker is het bloemencorso in augustus. 

Van voor de revolutie
In de 17e eeuw telde Vollenhove wel vijftien havezaten en burchten. Na de Franse revolutie trok de Overijssels adel weg en raakten de kastelen in verval. U kunt nu nog genieten van enkele historische gebouwen die behouden bleven. Zoals havezate Marxveld met een ommuurd tuinencomplex waarbinnen vier stijltuinen uit verschillende tijdperken. Verder huis Oldruitenborgh en, aan een brede slotgracht, de restanten van kasteel Toutenburgh, dat hier stond van 1531 tot in de 18e eeuw. 

Omliggende regio’s

IJsseldelta

Nederland in het klein! Dat is de IJsseldelta. Een regio vol verrassingen in de provincie Overijssel. De Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt bieden bruisende evenementen en schatten aan cultuurhistorie. Vaar via een rondje IJsseldelta verder naar watersportplaatsen als Genemuiden en Zwartsluis. En last but not least vindt u in de IJsseldelta een waar Nationaal Landschap dat zich onderscheidt door haar polderlandschap, vergezichten, terpen en kreken.

Vechtdal

De Vecht baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide. Een landschap waarin vervlogen tijden bewaard zijn gebleven en waar u nog volop ruimte en rust vindt. Een gebied dat zich uitstekend leent voor stevige wandelschoenen en een fiets met picknickmand gevuld met streekproducten.

Salland

Salland is een streek met gezellige dorpen en de oude Hanzestad Deventer, met monumentale boerderijen, statige landhuizen, prachtige havezaten en gerestaureerde molens. Een authentiek stukje Nederland waar het goede bewaard is gebleven met een geheel eigen charme en karakter. In Salland is veel afwisselende natuur: weidse uiterwaarden, een prachtig coulisselandschap en een bosrijke heuvelrug, mooie natuurreservaten en bloeiende heidevelden. Sallandse gemeenten: Raalte, Deventer, Olst-Wijhe, Rijssen-Holten en Hellendoorn.

Twente

Schitterende gekleurde bossen, bevroren beekjes, historische boerderijen naast met houtwallen omringde weilanden. Het fraaie Twentse coulisselandschap is in het najaar misschien wel op haar mooist. Ontdek het Twentse gastheerschap. U kunt hier heerlijk dwalen en per auto, fiets, of te voet een heerlijke midwintertocht maken en zo de prachtige natuur beleven. Na een dagje genieten is het hoog tijd om op te warmen bij een gezellig haardvuur en aandacht te schenken aan de inwendige mens. De gastvrije Twentse gastronomie staat te popelen om al uw zintuigen culinair uit te dagen. 

Zuidwest-Drenthe

Uren struinen door de natuur zonder iemand tegen te komen, een spannende route op de mountainbike fietsen, een bezoek brengen aan een museum of galerie of heerlijk bijkomen in een wellness centre. Drenthe heeft het allemaal, zowel voor een langere vakantie of een dagje uit.

vir tour.fw


Verhuurbureau:

e-mail verhuurbureau
06 356 49 052


Beheer:

e-mail beheer
06 356 50 693

 


Laatste nieuws op facebook